Gratis proefles? Klik hier om aan te vragen. Telefoonnummer: 06 51 11 14 30
Open
X

Praktijkexamen.

Wat houdt het praktijkexamen in?

Het praktijkexamen duurt 55 minuten en wordt, net als bij de Tussentijdse Toets, afgenomen door een examinator van het CBR. Tijdens dit praktijkexamen rijdt je instructeur mee.

Een deel van het examen, ongeveer 15 minuten, rijdt je zelfstandig naar een bepaalde bestemming. Deze bestemming kan een bekend punt zijn, het zogenoemde coördinatiepunt, maar er kan ook gevraagd worden om gebruik te maken van het navigatiesysteem.

Daarnaast kan de examinator een “clusteropdracht” geven, wat betekent, dat je een aantal opdrachten achter elkaar krijgt, alsof je aan iemand de weg hebt gevraagd.

Tijdens de rit kan de examinator je een vraag stellen over een bepaalde situatie, of een bepaalde handeling die je hebt uitgevoerd. Dit heet een situatiebespreking. De vraag kan betrekking hebben op de veiligheid, de bediening van de auto, maar bijvoorbeeld ook op de doorstroming. Het feit dat je een vraag krijgt, betekent nog niet, dat je iets verkeerd hebt gedaan. Het is meer om na te gaan, of de beslissingen die je hebt genomen, bewuste keuzes waren.

Het gaat er tijdens je praktijkexamen met name om, dat je op een veilige en zelfstandige manier, kunt deelnemen aan het verkeer. Helemaal foutloos hoeft het niet te gaan, het gaat om het totaalbeeld.

Meer informatie:

Direct na afloop krijg je in het CBR-examencentrum, van de examinator te horen of je geslaagd bent.